Menu Close menu

23.05.2023 Kimmo Järvinen

Voiko muovisesta vesijohdosta löytää vuodon kuuntelemalla?

Niin, voiko?

"Voiko muovisesta vesijohdosta löytää vuodon kuuntelemalla?"

Tämän kysymyksen esitti meille viime talvena eräs teollisuuden alan asiakkaamme, joka tiedusteli apua vuodon paikantamiseen. Asiakkaalla oli uusi, vuoden sisällä rakennettu eristetty DN160/DN200 PE-springler-linja, josta hävisi mittauksen mukaan noin litran verran vettä per sekunti – eli noin 3,6 m3 tunnissa. Pakkasimme laitteet autoon ja lähdimme selvittämään, mistä voisi olla kysymys.
 

Tutkimushaasteita

Tutkittava linja kulki asfaltoidun pihan alla, jota peitti paksu lumikerros. Koska maamikrofonin käyttäminen olisi lumivaipan takia ollut hankalaa ja korrelaattorimme oli parhaillaan sidottu muihin tutkimuksiin, tutkimusvälineeksi valikoituivat tällä kertaa korreloivat IoT-loggerit.

Tutkittavaan verkostoon kuului kuusi kappaletta paloposteja, jotka jakoivat alueen noin 80-150 m mittaisiin osiin. Linjaa kuunneltiin ensin näistä käsin, ja vaikka tulokset antoivat pientä osviittaa siitä, missä vuoto saattaisi olla, aivan selkeää merkkiä ei vuodosta muodostunut. Niinpä yhdistimme loggerit pilvipalvelussa valmiiksi mallintamaamme verkostoon ja jätimme ne yöksi hommiin.

Jo ensimmäisen yön kuuntelu paikansi vuodon selkeästi yhteen kohtaan ja seuraavina öinä paikka vielä vahvistui: vuoto olisi DN200 ja DN160 -putkien liitoskohdassa. Ilmoitimme asiakkaalle tiedon, mistä vuotoa kannatti etsiä, ja pian saimmekin kuulla että paikalta oli löytynyt vuotava jatko, joka korjattiin saman tien.

Vastaus alkuperäiseen kysymykseen on siis ”kyllä” – Gutermannin laitteilla on mahdollista paikallistaa vuoto myös muovisista vesijohdoista. Valmistajan ohjeiden mukaan muoviputkia kuunnellessa antureiden etäisyyden tulisi olla 50 – 100 metriä, jotta tulos olisi luotettava. Tässä kohteessa etäisyys oli suositellut 80 metriä.

Loggereiden lisäksi korrelaattoreissa ja maamikrofoneissakin on ominaisuuksia, jotka auttavat paikallistamaan vuotoja muoviputkista. Tällaisia ominaisuuksia ovat esimerkiksi edistyneet äänensuodatukset ja matalien taajuuksien vahvistaminen.
 

Tarvetta vuodonhakupalveluille?

Vaikka VMSV:llä ei nykyisellään vielä olekaan varsinaista yleistä päivystyspalvelua, pyrimme auttamaan vastaavissa tapauksissa aina parhaan kykymme mukaan. Edellä mainitun kaltaisen nopean vuodonhaun kustannus on tyypillisesti noin 3 000 – 5 000 €, minkä säästät jo sillä ettet tee yhtä tarpeetonta monttua vuotoa etsiessäsi.

Mikäli siis itselläsi on tarvetta piilovuotojen etsimiseen verkostoistasi tai akuutti vuototilanne, johon tarvitset apua, ota yhteyttä ja kysy lisää!

 

Kimmo Järvinen
Kumppanuus- ja kehitysjohtaja
puh. 040 653 2073 / kimmo.jarvinen@vmsv.fi