Menu Close menu

14.12.2022 Siiri Varjola

Oulun Hietasaaren vesihuoltoa rakentamassa

***

VMSV:n toiminta-alue on ponnistanut Pohjois-Savosta sinne sun tänne ympäri Suomen, ja toiminnan säde on hiljalleen laajentunut. Yksi viimeisimmistä valmistuneista urakoista sijaitsee Oulussa.

Hanke oli Oulun Veden merkittävimmän paineviemärin saneerauksen 1. vaihe, joka sisälsi kahdesta Ø800 jätevesiviemäriputkesta koostuvan siirtoviemärin rakentamisen , Ø200 SG-vesijohdon rakentamisen ynnä haaroja ja muita linjaan liittyviä rakenteita. Kohde valmistui syksyllä 2022.

 

Vetistä työtä

Kohde oli suurine putkineen ja pohjoisine sijainteineen ”semihaastava”, kuten työmaapäällikkö Tomi Niemilä sitä kuvailee. Suurimmat haasteet liittyivät suurikokoisen putken käsittelyyn sekä runsaaseen pohjaveteen.

Hietasaari, jossa työmaa sijaitsi, osoittautui pitkälti nimensä mukaiseksi – maaperä oli pääosin hyvin vettä läpäisevää hiekkamoreenia, mikä meren ympäröimällä saarella merkitsi märkää maata.

”Tiesimme jo laskentavaiheessa, että vesi voi tulla esteeksi, ja niinhän se sitten tulikin”, operatiivinen johtaja Jorma Tuovinen kertoo. ”Joka paikasta, mihin kaivettiin oja, rupesi jossain vaiheessa tulemaan vettä.”

”Rakensimme putkea pohjaveden alapuolelle ja sen pinta vaihteli paljon tuulista ja sateista riippuen”, työmaapäällikkö Tomi Niemilä kertoo. ”Koska maa läpäisee hyvin vettä, tällaisessa paikassa pohjaveden pinta nousee tuulisella säällä, kun tuuli painaa vettä lahden pohjukkaan.”

”Pumppujen piti pyöriä koko ajan, mikä jonkin verran hidasti vauhtia”, Tuovinen lisää.

 

Rautaa, rautaa

Muoviputkien käsittely, vaikka suurenkin, oli työryhmälle kohtuullisen tuttua puuhaa, mutta SG-vesijohto oli epätavallisempi tuttavuus. Vaikka valurautaputket eivät itsessään mitään harvinaisuuksia olekaan, niitä tulee rakennusurakoissa vastaan huomattavan paljon harvemmin kuin muovisia putkia.

”Minun urani aikana on taidettu vain parissa kohteessa laittaa SG-putkea”, Tuovinen muistelee. ”Onhan se erilaista kuin muoviputken asennus, kun varsinkaan isoja rautaputkia ei käsipelissä nostella ja putkien muhvit on saatava työnnettyä suorassa kohdalleen, jotta tiiviste ei irtoa ja ettei putki jää siitä kohtaa sitten vuotamaan.”

Tuovinen selittää, että asennukseen onkin parasta käyttää nimenomaan tähän tarkoitukseen kehitettyä työkalua, jonka avulla muhvit saadaan kohdikkain. Esimerkiksi kaivurin kauhalla putkia ei saa mennä tönimään paikalleen, vaikka se äkkiseltään helpolta ratkaisulta tuntuisikin.

”SG-putken asentaminen on huomattavan paljon hitaampaa kuin PEH-muoviputken, mutta sen asennus onnistui hyvin”, Tuovinen nyökkää.

 

Ajoissa valmiiksi

Omana tavoitteena oli alun perin saada urakka pakettiin useita kuukausia ennen määräaikaa, mutta tämä tavoite jäi sisäisesti saavuttamatta.

”Työaikaa oli lokakuun loppuun ja saimme työt valmiiksi hyvin ennen sitä, mutta meille itsellemme venyminen oli pettymys”, Tuovinen harmittelee.

Aikataulun venyessäkin oululaisessa ympäristössä oli miellyttävää työskennellä:

”Tilaajan eli Oulun Veden kanssa oli helppo toimia”, Niemilä kiittelee. ”Oulussa ihmiset on mukavia ja heidän kanssaan tulee helposti toimeen, joten mukava oli työskennellä siellä päin.”

 

 

Aiheeseen liittyvää:

Kalustomme
Vastaava urakka tulossa? Ota yhteyttä ja pyydä tarjous!