Menu Close menu

09.05.2019 Siiri Varjola

Uutta kalustoa vesistötöihin

VMSV panostaa vesirakennuspuoleen hankkimalla uutta kalustoa vuoden 2019 kevääksi ja syksyksi.

Vesirakennuksen kiihkein aika on jälleen alkamaisillaan, joten pidempään harkinnassa olleet kalustohankinnat päätettiin pistää VMSV:llä toteutukseen. Uusiin hankintoihin kuuluvat kaksi massaproomua, uusi ruoppauslautta sekä kaivukoneen telaponttooni alavaunu.

”Saimme tässä keväällä sellaisen tarjouspyynnön, että tuumasimme että yksi lautta ei riitä, vaan on hankittava toinen, ja pari proomua lisäksi”, operatiivinen johtaja Jorma Tuovinen kertoo. ”Lautan olisi saanut kyllä vuokrattuakin, mutta pidemmän päälle on edullisempaa ja järkevämpää hankkia nämä ihan omaksi. Nyt meillä on paremmat valmiudet palvella myös kaivos- ja tehdasasiakkaitamme esimerkiksi maisemointitöissä ja imeytysaltaiden puhdistuksissa ja ruoppauksissa."

Uudet kalustolisäykset toimittaa Finnboom Oy. Proomut  ovat jo päässeetkin töihin Kimolan kanavan työmaalle ja telaponttoonialavaunu saapuu sekin kevään aikana. Ruoppauslautta liittyy joukon jatkoksi syksyllä, kun se valmistuu.

 

Telaponttoonialavaunu koostuu kylkiponttoonisarjasta, jossa on hydrauliset tukijalat. Telaponttoonit asennetaan kiinteästi yhteen VMSV:n telakaivukoneista, ja siihen asennetaan samalla pitkä puomi. Näin kone muuttuu kevyeksi ja kelluvaksi. Sellainen työkone on omiaan työskentelemään pehmeiköillä, rannoilla, soilla ja vesistöissä, minne tavallinen raskas kalusto vajoaisi. Ponttoonit toki vievät myös jonkin verran enemmän tilaa kuin telat, joten ahtaimpiin väleihin sillä ei pääse.

Massaproomut ovat 12,5m x 4,5m kokoisia ja kumpaiseenkin mahtuu massoja n. 40m3 edestä. Proomuissa ei ole omia moottoreita, joten niitä ohjaillaan veneiden avulla. Perämoottorit ovat kuitenkin jatkohankintana mahdolliset, mikäli käytön myötä niille ilmenee tarvetta.

Uuden työlautan kantavuus on 110t luokkaa ja siinä on 10 metrin mittaiset tukijalat, jotka pitävät lautan paikoillaan vesistössä. Kokoluokaltaan se on 6,9m x 15m. Lautan pääkäyttötarkoitus on ruoppaus, mutta tukijalkojen ansiosta se soveltuu myös esimerkiksi vedenalaisen louhinnan apuvälineeksi. Koska lautta on alukseksi rekisteröity, sille valitaan vielä nimi ennen kuin se lähetetään ensi kertaa työn touhuun.

 

Viime vuoden hankintoja

VMSV teki vesirakennuskalustoonsa lisäyksiä myös viime vuonna, jolloin kalustoon hankittiin muunneltava 3-lohkoinen ruoppauslautta sekä pitkäpuominen kaivukone. Myös yhtiön oma Hyundai R 220 LC-9 -kaivukone on vastikään muunnettu pitkäpuomiseksi, joten kaiken kaikkiaan VMSV:n kalustosta löytyy nyt kolme pitkäpuomista konetta.

 

14.5.2019 ja 11.6.2019: Lisätty kuvia ponttoonikoneesta.

 

Aiheeseen liittyvää:

Kalustomme

Vesirakentamisen urakka tulossa? Ota yhteyttä ja pyydä tarjous!