Menu Close menu

26.06.2020 Ari Huusko

Verkkokauppa tulee vesihuollon kunnossapitoon

Verkoston kunnossapitopalveluiden hankinta on vesilaitoksille haaste. Mitä jos palvelut voisi ostaa myös ysikköhinnoilla verkkokaupasta? Nyt voi.

Vesilaitokset ovat tehneet perinteisesti vesihuoltoverkoston kunnossapitoa itse tai tilanneet palveluja kumppaneiltaan sovituilla tuntihinnoilla. Verkostojen ikääntyessä ja kunnossapitotarpeiden kasvaessa monet vesilaitokset ovat joutuneet pohtimaan toiminnan kustannustehokkuutta entistäkin enemmän. Kustannusten ennakoiminen on nähty vaikeana, varsinkin kun korjaustoiminnan määrä on lisääntynyt huomattavasti ikääntyvän verkoston takia. Palveluiden täsmähankinta palvelutoimittajilta on nähty oikeaksi ratkaisuksi, mutta kilpailuttaminen tuottaa haasteita.

Tuntihinnalla kilpailuttamisen hyvä puoli on se, että tarjoajia saadaan yleensä paljon. Tuntihinnan saaminen toimittajalta ei kuitenkaan kerro vielä paljoakaan toimittajan kustannustehokkuudesta. Tunteja voi kulua myös tehottomaan toimintaan ja lopullista kustannustasoa on vaikea ennakoida. Aitoa kustannushyötyä voidaan saavuttaa kilpailuttamalla kohde kokonaisurakkana, mutta miten tämä onnistuu, jos pieniä kohteita on kymmenittäin?

Ratkaisu ongelmaan on kokonaisurakka yksikköhinnoilla. Se tarkoittaa, että jokaiselle työvaiheelle materiaaleineen on oma hinta: toimittaja ei vain sitoudu tulemaan paikalle, vaan myös tekemään työn ennalta sovituilla hinnoilla. Esimerkiksi vuodonkorjaus voi sisältää yksiköt kaivannon tekemisestä ja täyttämisestä, vuodon korjauksesta tietyllä menetelmällä, arinan rakentamisesta, vesijakelusta ja asfaltoinnista. Kaikille näille löytyy jo yksikköhinta valmiina. Kokonaishinta voi toki muuttua, jos yksikkömäärät vaihtuvat ennakoidusta, mutta yksikköhinnat pysyvät kuitenkin samoina. Sen suhteen malli on avoin ja läpinäkyvä.

Yksikköhintaisen ostamisen etuna on se, että palvelun lopullinen hinta pystytään haarukoimaan hyvinkin tarkasti etukäteen. Malli on kustannustehokas ja avoin ja siinä toimittaja joutuu ottamaan riskiä työn onnistumisesta. Vuosittainen budjetti pystytään rakentamaan ajuripohjaisesti, kun on olemassa määräarviot eri kustannuskomponenteille.

Alva-yhtiöt ovat tehneet merkittävän panoksen yksikkörakenteiden luomiseksi vesihuollon kunnossapidon kilpailuttamiseen ja teettämiseen. Vesihuollon kunnossapitoon ja rakentamiseen suunnattu ensimmäinen verkkokauppa hyödyntää tätä Alvan kehittämää yksikkörakennetta.

Verkkokauppaan voit tutustua osoitteessa https://kauppa.vmsv.fi Rekisteröimättömänä käyttäjänä voit pyytää tarjouksia yksikkörakenteella tehtävistä töistä. Sopimusasiakkaille hinnat näkyvät jo valmiina palvelussa.
 

 

Kiinnostuitko? Tutustu kauppaan tai pyydä lisätietoja: Ari Huusko, p. 040 822 8834, ari.huusko@vmsv.fi